Diósgyőr Esztergom Kisnána Mohosvár Simontornya Óbuda Tata Visegrád
felhő 1 felhő 2 felhő 3 felhő 4 felhő 5 madár 1 madár 2

Robotok

A robotrepülős felvételeket a Pazirik Informatikai Kft. Aeroart/Légikép csoportja végezte (www.legikep.hu).

UAV robotrepülő

 Az UAV (Unmanned Aerial Vehicle) robotrepülő egy az általános felhasználású modellrepülőkből továbbfejlesztett légifelvételek készítésére alkalmas pilóta nélküli távirányítású repülő eszköz.

A repülőgép belsejében elhelyezett, egy speciálisan ezekre a célokra kifejlesztett robot pilóta segíti a pilóta munkáját. A robot végzi a gép stabilizálását munka közben, speciális műszerei segítségével képes egy előre meghatározott útvonal mentén repülni, valamint rádió zavarok vagy egyéb technikai hibák esetén visszarepülni az indulás helyére (RTH – Return to home funkció). A repülőn elhelyezkedő videó kamera élő képét egy földi videó vevő egység és egy videó szemüveg vagy monitor segítségével nézhetjük repülés közben.

A nagy hatótávolságú repüléshez nemcsak nagy hatótávolságú videó adó-vevő rendszerre van szükség, hanem nagy hatótávolságú távirányításra is. A hagyományos távirányító rendszerek biztonságos hatótávolsága 2-3 km. A speciálisan UAV repülőkhöz kifejlesztett nagy hatótávolságú LRS UAV rendszer (Long Range UAV System) segítségével ez az elméleti távolság 10 km fölé is emelhető.

A repülőgépet vezető pilóta a videó képére vetített telemetriai adatok alapján tájékozódik és vezeti a gépet. A gép rendkívül stabil és hosszú idejű repülésre képes (40-60 perc). A robotrepülővel egyaránt készíthetünk videó- és fényképfelvételeket.

 

 

Multirotoros kopter

 A multirotoros kopter a modellezésben általánosan alkalmazott helikopterekből alakult ki. Speciális formával és motorelhelyezéssel rendelkezik. Több típusa létezik, melyeken a motor felfüggesztés általában szimmetrikusan és a talajjal párhuzamosan történik. Ez a motor elhelyezés nagymértékű stabilitást biztosít az eszköz számára. A multirotoros kopter repülő szerkezete alá van felfüggesztve az úgynevezett kamera mozgató és stabilizáló rendszer, mely kiválóan alkalmas merőleges tengelyű felvételek készítésére és folyamatos légifotózásra (monitoring) egyaránt. Az eszköz repülés közben stabilizálja magát a speciálisan erre a célra kifejlesztett érzékelő szenzorok (giroszkópok, GPS, integrált gyorsulás mérők, elektronikus iránytű, barometrikus magasságmérő szenzor) és mikroprocesszoros számítógép segítségével. A fényképező földre közvetített élő képe folyamatos megfigyelést biztosít az eszköz használata során.

Az eszköz egyaránt alkalmas perspektivikus és ortogonális videó- és fénykép-felvételek készítésére is.