Diósgyőr Esztergom Kisnána Mohosvár Simontornya Óbuda Tata Visegrád
felhő 1 felhő 2 felhő 3 felhő 4 felhő 5 madár 1 madár 2

Film

A film Magyarország várainak történetét mutatja be a régészeti kutatások alapján létrehozott 3D-s animációk segítségével.

Manapság a helyreállítások ellenére is csak egy kis része látható a hajdani épületegyütteseknek. Az idők folyamán legtöbb várunk erre a sorsra jutott, némelyiket már elképzelni sem tudjuk, milyen lehetett. Ebben lehet segítségünkre a virtuális rekonstrukció.

26 percben 8 vár elevenedik meg. Az épületen kívül a bennük folyó életet is ábrázoljuk. Előkerülnek a régi tárgyak, tevékenységek, viseletek. Körbenézhetünk a várudvaron, a szobákban és a műhelyekben. A tágabb környezetet is megfigyelhetjük légifelvételek segítségével.

A vár rövid történetébe beleszőve elhangzanak korabeli mondák, legendák is.

„...bátran előrenyomulva, számos emberének [...] halálát és pusztulását vállalta, és nem bánta hadinépéből igen sok sebesült vére ontását, úgyhogy csak kevesen akadtak, akik harci verítéküket vértől pirosló és áztatott gyolcsokkal letörölve megmenekültek, ádáz ostromok, szigorú ostromzár és hosszú ideig tartó erőfeszítések árán számos várat elfoglalt és elvett...” méltatta a király híve, Babonics János bán hősiességét 1317-ben.

Az animáció a várak történetével párhuzamosan koronként mutatja a változásokat, az épületben, mikor mit építettek hozzá, esetleg mit romboltak le az idők folyamán. Így teljesebb képet kaphatunk múltunk leglátványosabb, legromantikusabb épületeiről.

A film a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával készül, a Titania-Master Pro gyártásában.

A film 2D-s és 3D-s jeleneteit, valamint az UAV robotrepülős légifelvételeket a Pazirik Informatikai Kft. készíti.

Munkacíme: Régi váraink, új fényben

 

A Virtuális vártúrák csapata